fredag 26 juni 2009

Tid för återhämtning




Ordet sjukskrivning leder så klart tanken mot sjukdomen. Det sjuka är det centrala. Innebörden är att den sjuke ska få vara ifred från det vanliga livets krav för att vila upp sig och återhämta krafterna.

Om läkaren i stället skrev ut tid för återhämtning skulle idén om syftet med sjukskrivningen gå i dagen. Siktet skulle ställas in på det friska igen.

Nu är ordet sjukskrivning inte lika passiverande längre som det var på långtidssjukskrivningarnas tid. Läkarna har stöd av försäkringsmedicinska riktlinjer som rekommenderar hur lång tid olika diagnoser kräver för att patienten ska ha hämtat sig, och det är väsentligt kortare tider än förr. Så sjukskrivningen har inte längre samma ödesdigra effekt på arbetsförmågan som den hade. Just därför kan man kanske tänka sig tid för återhämtning?

En parallell är ordet sjukintyg. Det är borta. Sjukintyg finns inte längre. Det heter i stället underlag för bedömning av förmågan att arbeta vid sjukdom. Ett knöligt namn på en blankett, men den fokuserar i alla fall på det möjliga. Vilket är riktigt, enligt de flesta, eftersom blanketten är ett underlag för att bedöma arbetsförmågan och inget annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar