måndag 22 juni 2009

Ord

Det är genom orden vi förstår verkligheten. Döda ord säger ingenting, ihåligheter inte heller, stumma ord som rinner förbi hjärnan i en evig ström, ord man inte tänker på, ord för hemmablinda. Men med levande ord är det annorlunda. Det räcker med att hålla upp ett och annat ord till beskådan för att visa hur de styr åt det ena eller andra hållet.

Jag ska blogga med siktet inställt på ord.

Ett exempel. Vi säger arbetslöshetsersättning. Engelsmännen säger jobbsökarbidrag (job seeking allowance). Vi fokuserar på arbetslösheten, som om den var någonting bestående, en egenskap, som om arbetslös var en benämning, en titel av något slag. Engelsmännen fokuserar på förändringen, på omställningen från ett jobb till ett annat, på den specifika aktivitet som ger pengarna.

Fast egentligen använder vi ju inte det svåruttalade arbetslöshetsersättning. Vi säger a-kassa. Det är kort och bra och syftar på kassan som betalar ut pengarna. Vi går direkt på kassan.

A-kassa är ett neutralt och oförargligt cover up-ord som täcker över eventuella beskyllningar. A-kassa är försörjning helt enkelt. Enligt gängse uppfattning ska det helst inte vara någon skillnad i utdelning mot när vi jobbar.


Helena Rivière

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar