onsdag 21 april 2010

Fler ser möjligheten

- Nu äntligen händer något!
- Äntligen är det någon som lyssnar!

Var hörs sådana glada röster en grå aprilmorgon?
Är det någon sorts talangjakt på gång, där människor vågar sig fram och märker att de har en chans?

Ja, i en mening är det just det. All insomnad förmåga, stolthet, motivation som ingen frågat efter på åratal sätts nu i fokus när människor omförsäkras från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Det är handläggarna på Arbetsförmedlingen som återger hur det kan låta bland kunderna på introduktionsprogrammet, hur glatt överraskade många blir. Mer än hälften av de omförsäkrade upplever ett lyft. För första gången på länge känner de att de är på väg framåt i livet igen.

Först var de inte bara oroliga, de var rent ut sagt panikslagna. De hade dränkts i problembeskrivningar om hur de skulle kastas ut i kylan, om stupstocken som väntade, om hur de skulle tvingas ställa sig sist i kön till arbetsförmedlingen.

Men när de väl börjat på introduktionen fick de klart för sig att det var deras egen takt som gällde. De bemöttes som individer. De erbjöds utredningssamtal, stödsamtal, arbetspsykologisk utredning, arbetsprövning, utbildningsmöjligheter, friskvård, seminarier i jobbsökande och CV-skrivande. Många vittnar om att de är glada över att har ”tvingats ut”. Det visade sig vara ett psykiskt lyft att bli arbetslös och bli av med sjukidentiteten. En ny tanke hade fötts i huvudet på dem.

Vi rör oss i rätt riktning. Fler människor ser i alla fall framåt. Fler ser möjligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar