onsdag 24 mars 2010

Empati genom tydlighet

Det är något speciellt med sjukdom. Medkänslan med den sjuka är intuitiv. Sjuka som tycker sig motarbetade av Försäkringskassan vållar känslostormar när tidningar och tv slår upp deras fall. Reportagen avser att skapa indignation, och de lyckas: - arma människa, måste systemet fara fram så okänsligt med henne. De flestas uppfattning är nog att mera tid i sjukförsäkringen skulle vara att visa denna person empati. Hur mycket mera tid säger känslan inget om. Inte heller vad som händer med självrespekten och självförtroendet i långvarigt utanförskap.

Mot denna lidande person ställs en ansvarig för försäkringen, ofta Cristina Husmark Pehrsson. Det spelar ingen roll vad hon än säger för de flesta tar ändå bara in det de vill höra. De vill inte ha förklaringar om hur sjukförsäkringen fungerar.

Det intressanta är att Cristina Husmark Pehrsson verkligen visar omsorg om människor, och har så gjort i varenda framträdande hon har medverkat i, men hennes budskap om betydelsen för varje enskild människa att komma tillbaka till ett aktivt liv uppfattas som ett försök att blanda bort korten. Den förutfattade meningen är att sjukskrivning löser problemet vilket det än är. Cristina Husmark Pehrsson visar på möjligheterna utanför sjukförsäkringen som är större än någonsin. Empati för oss är att hjälpa människor tillbaka.

Att arbetsförmågan bedöms vid återkommande kontrollstationer är till fördel för förmågan att vara igång och komma tillbaka. Det är lätt att förstå misstron mot den nya sjukförsäkringen om uppfattningen är att förskjutningen av tyngdpunkten från sjukdom till arbetsförmåga är en negativ förändring. Men den misstron kommer att övervinnas.

Vi är nu i ett skifte där vi försöker balansera möjligheterna för individen att arbeta med individens rättigheter till skydd och hjälp. Tryggheten i försäkringen ska finnas där för den som behöver, men den vilar på att försäkringen upprätthåller sin legitimitet. Kan vi göra inlevelsen i de sammantagna villkoren lika stark som inlevelsen i ett kvällstidningsreportage går Sverige en klokare framtid till mötes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar